July 5, 2022, 1:06 am
Home Unicitatea Sarbatorii Razboienilor - secole de istorie

 

UNICITATEA SĂRBĂTORII RĂZBOIENILOR - SECOLE DE ISTORIE


La 26 iulie 1476, la Războieni – Valea Albă avea loc lupta dintre oastea condusă de marele domnitor al Moldovei, Ștefan cel Mare, contra turcilor conduși de însuși sultanul Mahomed al II-lea el-fatih Cuceritorul Constantinopolului, lupta care l-a determinat pe Mihail Kogalniceanu să spună: “Pentru mine, bătălia de la Războieni are mai mare interes decât lupta de la Termopile…” (Cuvânt pentru deschiderea cursului de istorie naționala, în Academia Mihăileană, rostit în 24 noiembrie 1843).

La 20 de ani după crunta înfruntare, în amintirea ei, însuși marele domnitor Ștefan cel Mare a hotărât să fie pomeniți eroii căzuți la Războieni, aici fiind ridicată și sfințită o mănăstire-mausoleu, singurul sanctuar feudal de acest gen de la noi din țară. Osemintele celor căzuți au fost strânse și reînhumate la temelia mănăstirii, iar de-a lungul timpului comemorarea eroilor a prins forma unei sărbători populare.

La 27 octombrie 1897, ofițeri ai Regimentului 15 “Războieni” dezveleau monumentul din parcul comunal, monument închinat luptei mai sus-amintite. Cu ocazia inaugurării a fost organizată o mare manifestare populară la care au participat alături de mulțimea de oameni venită din toată zona Moldovei și generali ai armatei române, academicianul V.A. Urechia vicepreședinte al Senatului, Prefectul județului Neamț, Primarul orașului Piatra Neamț și primari de comune din județ, reprezentanți ai Universităților din Iași și Bucuresti, societăți culturale și reporteri ai tuturor ziarelor importante din țară.

În anul 1903, sub patronajul lui Spiru Haret, pe atunci ministrul Cultelor și Instrucțiunii Publice, avea loc “Sărbătoarea Războienilor” așa cum o cunoaștem astăzi. Deși nu este prima manifestare care comemoreaza eroii căzuți pe aceste meleaguri, ea apare ca fiind prima ediție organizată după un program clar conturat și desfășurată sub directa îndrumare a ministrului Spiru Haret.

În anii următori această sărbatoare a cinstirii eroilor neamului devine o obișnuință, printre edițiile cele mai importante numărându-se cea desfășurată în anul 1904 când s-au împlinit patru secole de la moartea voievodului Ștefan cel Mare, cea din 1926 când participanți din 14 județe ale țării comemorau 450 de ani de la bătălia de la Războieni sau cea din 1976 când s-au împlinit 500 de ani de la lupta respectivă.

După revoluția din decembrie 1989, Sărbătoarea Războienilor s-a desfășurat an de an, iar prioritatea organizatorilor a fost și este ca această zi să fie una de comemorare a eroilor căzuți pe aceste meleaguri, să fie o zi în care cultura și patriotismul să fie prezente în acțiunile desfășurate.

În inflatia de manifestări apărute după ‘89 în diferite localități, Sărbătoarea Războienilor nu trebuie confundată cu o simplă zi a unei comune sau cu o zi de bâlci, chiar dacă și aici există o zonă de divertisment și un parc de distracție pentru copii.

Se vorbește tot mai mult despre cultură, dar nu știu în câte localități a orchestrat Filarmonica “Moldova” din Iași, corul și orchestra Conservatorului din Iasi, artiști populari și ansambluri profesioniste sau de amatori, se vorbește despre patriotism dar nu știu la câte manifestări a defilat Armata Română, a cântat corul veteranilor de război, au avut loc evocări istorice sau depuneri de coroane, se vorbește despre personalitatea voievodului Ștefan cel Mare, dar nu știu câte locuri au fost influențate de prezența marelui domnitor așa cum a fost comuna noastră.

Sărbătoarea Războienilor a dăinuit peste ani și nici măcar regimul comunist nu a putut-o desființa sau ignora, la nivelul județului Neamț existânt pe atunci trei mari manifestări: Ziua Marinei, Ziua Muntelui Ceahlău și Sărbătoarea Războienilor.

Cred că este de datoria noastră, a celor care locuim în comuna Războieni și nu numai, să păstrăm spiritul acestei sărbători, să nu uităm că este cea mai veche sărbătoare populară din aceasta zonă, să nu uităm că rolul ei principal este de a cinsti amintirea eroilor moldoveni căzuți la Războieni – Valea Albă în lupta din 26 iulie 1476, cred că este de datoria nostră să facem ca această sărbătoare să dăinuiască mulți ani de acum încolo și cred că este de datoria noastră să păstrăm UNICITATEA SĂRBĂTORII RĂZBOIENILOR.


Bibliotecar,
Dan Lupei

 

Proiect SIPOCA35

Banner

VIZITATORI PE SITE

We have 11 guests online